Rory’s Story Cubes: Tarinakuutioiden hyödyntäminen narratiivisessa suunnittelussa

Roryn tarinakuutiot on tarinankerrontapeli. Noppia on lukuisia ja niissä on eri teemojen mukaan erilaisia kuvia. Pelimuotoja ohjeeseen on listattu erilaisia. Peruspelissä pelaaja heittää kaikkia yhdeksää noppaa ja kertoo tarinan alusta loppuun. Tarinaan voi luoda myös ensin keskeisen hahmon heittämällä kolmea noppaa, jonka jälkeen voi kertoa tarinan luodulla hahmolla. Kolmas pelivariaatio on eeppiset kertomukset, jossa jokainen pelaaja heittää vuorollaan yhdeksää noppaa ja kertoo tarinaan oman lukunsa. Lopussa myös kannustetaan keksimään omia pelimuotoja ja annetaan vinkkejä, jos ideat ovat jumissa.
Isoissa pakkauksissa on yhdeksän noppaa ja pienissä lisäosapakkauksissa kolme. Yhdeksän nopan sekaan voi ottaa lisäosista noppia mukaan. Tällöin alkuperäisistä yhdeksästä nopasta vähennetään sen verran noppia mitä sekaan laitetaan uusia, jolloin kokonaismäärä pysyy yhdeksässä nopassa. Toki pelin suosittelemaa yhdeksän nopan määrää voi laajentaa pelaajien näin halutessa. Pelistä on olemassa myös mobiiliversio, jonka voi ostaa App Storesta tai Google Playsta.
Tarinakuutioilla on helppo lähteä työstämään esimerkiksi tarinan rakennetta. Kolmen näytöksen rakenne on lähtöisin jo Aristoteleen poetiikasta, joka esitteli tarinan tai kertomuksen koostuvan kolmesta vaiheesta: alusta, keskikohdasta ja lopusta. Kaikki vaiheet kietoutuvat konfliktin ympärille. Alussa esitetään tai luodaan konflikti, keskikohdassa käsitellään konfliktin aiheuttamaa yhteydenottoa tai selkkausta ja kohdataan se, ja lopussa konflikti ratkaistaan tai puretaan. Kun heitetään yhdeksää noppaa, ne voidaan jakaa kolmen nopan ryhmiin. Nämä kolmen nopan ryhmät voivat kuvata tarinan alun, keskikohdan ja lopun suppeasti ilmaistuna. Jos tarinaa halutaan ideoida nopilla laajemminkin, yhdeksän nopan heitto voidaan jakaa kolmeen heittokertaan, jolloin yhdeksän noppaa auttavat laajemmin ideoimaan tarinan alkua, keskikohtaa ja loppua.
Tarinankerrontapelin tai tarinan rakenteen muotoilun lisäksi noppia voi hyödyntää myös hahmonluonnissa. Hahmon ideoinnissa voidaan käyttää kolmen tai useamman nopan tekniikkaa, jolla luoda kehykset hahmon luonteelle ja miksei ulkonäöllekin. Luonteenpiirteitä voisi esimerkiksi lähestyä vahvuuksien, heikkouksien tai epämieluisten ominaisuuksien ja neutraalien luonteenpiirteiden kautta. Hahmoa voi lähestyä myös motivaation ja konfliktin kautta, sekä ulkoisen että sisäisen. Ulkoinen motivaatio tai konflikti tulee hahmon ulkopuolelta kun taas sisäinen hahmon omasta mielenmaisemasta tai elämästä.
Maailmanluonnissa noppia voidaan yhtälailla käyttää ideoinnin pohjana. Trent Hergenrader esittelee teoksessaan Collaborative Worldbuilding for Writers and Gamers (2019) maailman perusteiden rakentamisen osa-alueita. Hergenraderin jaottelusta uupuu kokonaan ympäristön suunnittelu luonnon näkökulmasta, mikä voi olla tarinasta riippuen keskeinenkin teema, jota Hergenraderin jaottelu ei kata. (Täältä voit lukea tiivistelmän kyseisestä teoksesta.)
Maailman rakenteet koostuvat hallinnosta, ekonomiasta, kulttuurisista vaikutteista sekä sosiaalisista suhteista. Jokaisella teemalla on alakategorioita. Hallinnolla niitä ovat hallinnon läsnäolo, oikeusvaltioperiaate ja yhteiskunnan palvelut. Ekonomialla taas ekonominen vahvuus, varallisuusjakauma, maatalouden tuotanto ja kaupankäynti. Kulttuurisilla vaikutteilla puolustusvoimat, uskonnolliset vaikutteet, teknologian vaikutteet sekä taiteen ja kulttuurin vaikutus. Sosiaalisilla suhteilla alakategoriana toimii eriarvoisuus tai jännitteet rotu-, luokka-, sukupuoli- tai seksuaalisen suuntautumisen suhteisiin liittyen. Eri tarinakuutioita yhdistelemällä ja heittämällä näihin maailman rakenteisiin voidaan ideoida aiheita. Hergenraderin teoksessa on myös liitännäisenä erilaisia apuvälineitä maailmanrakentamista varten, jotka löytyvät teoksen nettisivuilta. Esimerkiksi maailmanrakentamiskortteja käytetään fiktionaalisen maailman rakenteiden, 14 alakategorian muotoiluun, jotka luettelin edellä.
Tässä on vain muutama esimerkki, miten tarinakuutioita voidaan hyödyntää tarinan ja sen eri osa-alueiden ideoinnissa. Oletko sinä keksinyt jonkin tavan hyödyntää tarinakuutioita?
LÄHTEET
Hergenrader, T. (2019). Collaborative Worldbuilding for Writers and Gamers. London: Bloomsbury Academic.