Podcastia tekemässä (osa 2)

23.07.2021

Olemme nauhoittaneet muutaman kuukauden aikana yhdessä Antti Angervon kanssa viisi kokonaista podcast-jaksoa hänen pro graduaan varten. Olemme keskustelleet molempien kirjoitusprojekteista, antaneet toisillemme vinkkejä ja ideoita sekä puhuneet yleisesti muun muassa kirjallisuudesta, podcasteista, elokuvista ja videopeleistä. Olen oppinut paljon itsekin podcastin tekemisestä matkan varrella, mutta suurimmat oivallukset aiheesta ovat syntyneet varmasti Antilla itsellään opinnäytetyötään ja sen luovaa osuutta tehdessään. Tässä haastattelusarjan toisessa osassa kyselen Antin kuulumisia opinnäytetyön ja podcastin työstämiseen liittyen.


Nyt kun olemme saaneet nauhoitettua kaikki podcast-jaksot, miten kuvailisit projektin etenemistä?


"Jos kuvailisin sitä yhdellä sanalla, niin sanoisin sen edenneen satunnaisesti. Vaikka pyrimme siihen, että nauhoitamme yhden jakson viikossa, niin tämä ei onnistunut kuin muutamana kertana. Syynä tähän oli muut tärkeät sitoumukset, jotka piti asettaa ajoittain projektin edelle, ja satunnaiset luovan kirjoittamisen ongelmat, jotka vaativat aikaa ratketakseen."


Mitä kaikkea opit podcastin nauhoittamisesta?


"Opin huimasti, niin tekniikan kuin nauhoitusprosessiin valmistautumisen osalta. En ole aikaisemmin nauhoittanut miltei tunnin pituisia keskusteluja tai editoinut niitä, joten tällaisen projektin hallitseminen tuli nyt opittua kantapään kautta. Muistan ensimmäisen kerran nauhoitukset ja kuinka olimme molemmat jännittyneitä ja varautuneita, kunnes suljimme mikin ja huokaisimme helpotuksesta. Nauhoitusprosessi vaatii yllättävän paljon energiaa, koska siinä koko ajan tiedostaa, että omaa ääntä nauhoitetaan. Siihen tottuminen kesti aikansa."


Mikä podcastin nauhoittamisessa oli mukavinta? Entä mikä haastavinta?


"Mukavinta oli eri aiheista käyty keskustelu ja niistä poikivien ideoiden sisällyttäminen omaan kirjoittamiseen. Se oli yllättävän hauskaa. Haastavinta oli pitää keskustelua luonnollisena hyvin epäluonnollisessa tilanteessa. Väistämättä editoin itseäni ja mietin, miten sanoisin asiat parhaiten tai että sanoinko jonkun asian epäselvästi tai huonosti. Kun tiedostat, että omaa ääntäsi nauhoitetaan, niin puhumisesta tulee väkisinkin omasta mielestä teennäistä, koska omat ajatukset pyörivät hurjaa vauhtia päässä yrittäen ennakoida tulevaa tai miettien, miten ilmaiset itseäsi parhaiten."


Mitä tekisit toisin, jos palaisit vielä podcastin tekemisen pariin?


"Jälkiviisaana on aina helppo sanoa mitä tekisi toisin. Meillä oli käytössä vain yksi mikki, ja äänenlaadun kannalta olisi ollut parempaa, jos meillä molemmilla olisi ollut omat mikit. Lisäksi oman kirjoitusprosessin taltioiminen ja siitä keskusteleminen on hyvin hankalaa, sillä koko podcast pyörii oman tuotoksen varassa. Mikäli sen tuottamisessa tulee ongelmaa, niin sitten ei ole juuri puhuttavaa jakson aikana. Jos palaisin podcastien pariin myöhemmin, niin miettisin toisen kerran, mitä aihetta podcast käsittelisi. Valmiista aiheesta, kuten kirjasta tai elokuvasta, on äärettömän paljon helpompaa keskustella kuin tekeillä olevasta tekstistä."


Oletko saanut uusia oivalluksia graduasi varten podcastin nauhoittamisen myötä?


"Huimasti ja se on todella hyvä asia. Tai no tietyssä mielin se on myös huonoa, koska joudun kirjoittamaan hyvin paljon graduani uusiksi ja muuttamaan sen rakennetta. Olin tosin varautunut tähän, joten se ei todellakaan haittaa. Jäsentelen vielä kaikkea oppimaani, mutta tajusin nauhoitusprosessin aikana podcastin kautta tehtävän tutkimuksen haasteet ja hyödyt paremmin kuin pohtiessani asiaa etukäteen."


Mihin aiot keskittyä seuraavaksi opinnäytetyösi kannalta?


"Seuraavaksi tulen editoimaan kaikki jaksot ja pitämään kirjaa siitä prosessista. Editoinnin yhteydessä tulen kuuntelemaan jaksot monta kertaa ja analysoin mitä kaikkea jaksojen aikana tapahtuikaan, ja mitkä kaikki tekijät vaikuttivat podcastin aikana kirjoittamaani tekstiin. Sen jälkeen tulen työstämään teoriaa analyysin pohjalta ja jos kaikki menee putkeen, niin saan graduni valmiiksi 2022 kevään aikana."


Mitä vinkkejä antaisit podcastia ensimmäistä kertaa tekevälle?


"Tee taustatyötä tekniikan suhteen ja suunnittele kuinka tulet nauhoittamaan jaksot. Tee vaikka pari testijaksoa ja kokeile rauhassa editointia niiden jaksojen kanssa. Tekniikan hallitseminen auttaa sinua jatkossa ja voit rauhassa purkaa esiintymisjännitystä testijaksojen avulla. Jos teet podcastia kaverisi kanssa, niin käykää läpi ennen nauhoitusta, mistä kaikesta haluatte puhua ja mistä aiheista ette. Lisäksi valitkaa teitä kiinnostava aihe puheeksi, josta riittää puhuttavaa, ja miettikää, mitä uutta tuotte siihen aiheeseen. Lopuksi sanoisin, että pidä hauskaa. Podcastin tekeminen on loppupeleissä yllättävän jännittävää ja suosittelen sitä kokemusta."

Tarinaterraario - Jasmine Poikela
Kaikki oikeudet pidätetään 2024
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita