Podcastia tekemässä (osa 1)

Olen ollut mukana nauhoittamassa nyt kaksi podcast-jaksoa vanhan opiskelukaverini Antti Angervon kanssa, joka kutsui minut mukaan pari kuukautta sitten podcast-projektiinsa. Olemme podcastia varten työstäneet omia tekstejämme ja keskustelleet niistä. Haastattelin Anttia toisen podcast-nauhoituksemme jälkeen siitä, mikä tämä projekti oikeastaan on ja miksi me teemme sitä. Kysyin myös yleisesti hänen ajatuksiaan podcasteista, joihin sain mielenkiintoisia vastauksia. Tämä haastattelu on ensimmäinen osa haastattelusarjaa, jossa haastattelen Anttia hänen projektiinsa liittyen.
Mikä tämä projekti on? Miksi teemme podcastia?
"Nauhoittamamme podcast on osa opinnäytettäni, eli pro gradu -tutkielmaani, jota parhaillaan työstän Jyväskylän yliopistossa kirjoittamisen oppiaineeseen. Se tulee olemaan tutkielmani taiteellinen osa, mutta se muodostaa myös keskeisen aineiston itse tutkielmalle. Graduni työnimenä on "Podcastit ja kirjoittaminen – Kuinka podcasteja voidaan käyttää kirjoittamisen tutkimuksessa" ja ideani tähän projektiin tuli halustani kokeilla jotain uutta ja miettiä, miten kirjoittamisen tutkimusta voitaisiin tehdä, kenties uudella tavalla."
Mikä on podcastin merkitys gradun kannalta?
"Tarkastelen sen avulla omaa kirjoitusprosessiani ja kuinka vertaispalaute vaikuttaa kirjoittamaani tekstiin, joten voin sanoa, että podcast on koko gradun kantava idea. Podcastit aiheena on kirjoittamisen tutkimuksessa vähän tutkittua, joten ajattelin että nyt olisi hyvä sauma lähteä tutkimaan niitä omakohtaisen kokemuksen kautta. Mainittakoon, että vaikka graduni rakentuu tekemämme podcastin ympärille, niin tarkastelen myös muita kirjoittamiseen liittyviä podcasteja jonkin verran."
Mikä on suhteesi kirjoittamiseen?
"En ole vielä julkaissut omia kirjoituksiani, korkeintaan kirjoittanut pöytälaatikkotekstejä, mutta pitkäaikainen tavoitteeni on julkaista kirja tai kirjoja. Kunhan rohkaistun asian suhteen, niin lähden viemään sitä eteenpäin, mutta kirjan julkaiseminen on ollut itselläni haaveena jo pitkään. Tämä ehkä vastaa jo tähän kysymykseen, mutta pidän siis kirjoittamista itselleni tärkeänä taiteellisena ilmaisumuotona."
Miksi podcastit kiinnostavat juuri sinua?
"Aloin kuunnella podcasteja pari vuotta sitten. En ollut aiemmin tietoinen niistä, kunnes sattumalta eksyin Spotifyn podcast-osioon selatessani jotain kuunneltavaa ja löysin sitä kautta muutaman suosikin, joita kuuntelen vieläkin. Vasta kun aloin tutustumaan podcastien maailmaan tarkemmin, minulle aukesi niiden tarjonnan laajuus. Niiden aiheet voivat käsitellä mitä vaan, ja niin tunnetut kuin tuntemattomatkin henkilöt voivat yhtä lailla olla äänessä. Tämä oli itselleni kuuntelijana ihanaa, sillä saatoin vaihdella eri podcastien välillä, kuunnella eri alojen ammattilaisten keskusteluja sekä tavallisten ihmisten kantoja ja mietintöjä eri aiheisiin."
Mistä johtuu mielestäsi podcastien suosio?
"Erittäin hyvä kysymys, joka vaatii tarkennusta siinä, että käsittääkö suosio-sana Suomen vai maailmanlaajuisen tilanteen. Suomen osalta suurin osa väestöstä kuuntelee vielä radiota tai seuraa televisiota, ja podcastien kuuntelumäärät on näihin verrattuna vain parin prosentin luokkaa. Tätä voi verrata Yhdysvaltoihin, jossa podcastit ovat olleet hyvin suosittuja ja vuonna 2019 niitä kuunteli vähän yli puolet Amerikan väestöstä.
Syitä podcastien suosioon löytyy ja yleensä niitä valitaan kuunneltavaksi kiinnostavan sisällön, viihdearvon ja puhujan miellyttävän puheäänen perusteella. Lisäksi suosioon vaikuttaa se, että podcasteja on helppo kuunnella millä laitteella vaan (puhelin, tietokone) omaan tahtiin. Sen voi pistää soimaan taustalle, ja voit esim. kuunnella Tolstoin Anna Kareninasta käytävää keskustelua samaan aikaan kun tiskaat tai siivoat. Muitakin tekijöitä on, mutta nämä ovat päällimmäiset, jotka tulevat mieleen.
On mielenkiintoista nähdä, miten tämänhetkinen pandemia vaikuttaa podcastien suosioon, kun se on pakottanut ihmiset olemaan enemmän kotonaan ja omissa oloissaan. Podcastin kuunteleminen voi olla oiva tapa saada muuta ajateltavaa ja laittaa aikaa kulumaan."
Miten kuvailisit podcastia mediumina? Miten se eroaa muusta mediasta?
"Tätä kysymystä pohdin gradussani ja sitä, miten podcastit eroavat esim. radiosta tai kuunnelmasta. Jotkut podcastit eivät juurikaan eroa radiossa esitetystä materiaalista tai kuunnelmista, mutta sitten on niitä podcasteja, jotka ovat radion ja kuunnelman hybridimuoto, eli niissä voi olla samaan aikaan sekä keskustelua että tarinan etenemistä. Jos ollaan teknisiä, niin podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita eli ne eroavat esim. radiosta vain sen suhteen mitä kautta niitä jaetaan. Se, miten ne mielestäni eroavat radiosta tai kuunnelmista on, että podcastin tekeminen on verrattain helppoa ja sitä voi lähteä tekemään kuka vaan. Podcastia voisi verrata vaikka YouTubeen, jossa kuka tahansa voi jakaa sisältöä. Lisäksi, vaikka podcast on audiomuotoinen, niin nykyään on olemassa myös videopodcasteja ja podficcejä, joissa fanfictionien tekijät tai fanit lukevat ääneen fanfictionin, eli podcastin vanhaa määritelmää voidaan joutua muokkaamaan käyttäjien keksiessä uusia tapoja tehdä podcasteja."
Mitkä ovat suosikki podcastejasi?
"My Dad Wrote a Porno (brittiläinen komediapodcast), Shut up Evan, Potterless ja Musicalsplaining. Pidän komediallisten podcastien, haastatteluiden ja sellaisten podcastien kuuntelemisesta, joiden avulla voin oppia jotain uutta tai saada uutta näkökulmaa jo tuntemaani aiheeseen."