Hakeminen tohtorikouluun

13.06.2022

Tein muutama kuukausi sitten kyselyn Instagramiin henkilökohtaiselle tililleni siitä, kiinnostaisiko seuraajiani blogisarja tohtoriopinnoista. Yllättävän moni vastasi kyllä, vaikkei yliopisto-opintoja olisi ollut takana ollenkaan. Osalla galluppiin vastanneista toki oli omiakin suunnitelmia jatkaa jatko-opintoihin myöhemmin. Mutta tässä sitä nyt ollaan, ensimmäisen postauksen parissa tohtoriopinnoista. Toivottavasti aiheesta kiinnostuneet, mutta itse hakemista vielä epäröivät, löytävät tiensä tämän blogisarjan pariin. Jos olet kiinnostunut aiheesta muuten vain, tervetuloa mukaan myös Sinulle! Tässä ensimmäisessä postauksessa kerron lähinnä hakuprosessista.


Hain kevään 2022 haussa Jyväskylän yliopistoon jatko-opintoihin. Kesäkuun alussa tuli tieto, että opinnot pääsisi aloittamaan syksyllä. (Jee!) Ennen ko. hakemuksen tekemistä tuli tosiaan olla yhteydessä oppiaineen pääedustajaan, kenen kanssa keskusteltiin väitöskirjan aiheesta ja sen sopivuudesta tiedekunnan tutkimussuuntauksiin. Tein alustavan tutkimussuunnitelman ennen yhteydenottoa, ja tapaamisen jälkeen jouduin luonnollisesti muokkaamaan suunnitelmaa aika rankalla kädellä.


Alkuperäinen suunnitelmani liittyi vahvasti pelikäsikirjoittamisen pedagogiikan kehittämiseen, mutta tutkimussuunnitelmaa tuli muuttaa enemmän tutkimukselliseen suuntaan. Niinpä väitöskirjani aiheeksi valikoitui pelikäsikirjoittamisen tapojen ja muotojen kartoittaminen peliyrityksissä. Pelikäsikirjoittamisesta on hyvin nihkeästi tutkimuksia. Muun muassa pelikäsikirjoittamisen pedagogiikalle olisi tarvetta. Vielä tämän kesän aikana minun olisi tarkoitus lähestyä valikoituja peliyrityksiä, jotka mahdollisesti käyttävät pelikäsikirjoittamista osana pelikehitystään.


Jos saan värvättyä tarpeeksi haastateltavia mukaan tutkimukseen, seuraavaksi tulisi suunnitella haastattelun keskeisimmät teemat ja tukikysymykset. Tutkimussuunnitelmaan tosin tuli hahmoteltua jo keskeisimmät tutkimuskysymykset, joista on hyvä lähteä derivoimaan haastattelun teemoja. Seuraavassa tohtoriopintoja ja väitöskirjan tekemistä koskevassa postauksessa toivottavasti pääsen kertomaan jo haastattelun tekemisestä ja litteroinnista sekä muutoinkin jatko-opintojen aloittamisesta.


Mutta jos suunnittelet tohtoriopintoja, tutkimussuunnitelmaan sekä jatko-opintosuunnitelmaan kannattaa ehdottomasti panostaa. Jatko-opintosuunnitelmassa tarkastellaan jo hakuvaiheessa vähän sitä, miten olet onnistunut aikatauluttamaan opintosi ja väitöskirjan teon neljään vuoteen ja vaikuttaako suunnitelma realistiselta ja tavoiteajassa toteutettavalta. (Jos suunnittelet jatko-opintoja sivutoimisena tekemisenä esim. työn ohessa, suunnitelma tehdään tietysti vähän pidemmälle ajanjaksolle kuin neljälle vuodelle.) Tutkimussuunnitelman oheen tehdään myös rahoitussuunnitelma, jossa lähinnä tarkennetaan sitä, miten meinasit itsesi elättää jatko-opintojen aikana. Tapoja on monia, mm. rahoitusten hakeminen säätiöiltä/yliopistolta, aikuiskoulutustuella opiskelu… tai mene töihin! (heh)

Tarinaterraario - Jasmine Poikela
Kaikki oikeudet pidätetään 2024
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita