Apurahan hakeminen
Tohtoriopintoihin kuuluu keskeisesti opintojen ja tutkimuksen rahoittaminen. Jos väitöskirjatyötä ei tee oman työn ohessa, on apurahalla työskentely toinen vaihtoehto. Vai onko? Apurahaa omalle tutkimustyölle voi hakea monista eri säätiöistä, mutta kilpailu on kovaa. Lisäksi yliopistot laittavat vuosittain hakuun palkalliset väitöskirjatutkijan paikat, mutta nekin ovat kilpailtuja ja niitäkin on rajoitettu määrä.
Koska työsuhteeni Jyväskylän yliopistoon on päättymässä vuoden määräaikaisen työsuhteen jälkeen, hain tänä keväänä ensimmäistä kertaa rahoitusta omalle väitöstyölleni kolmesta eri säätiöstä, joita olivat Suomen kulttuurirahasto, Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö sekä Emil Aaltosen säätiö. Hyvin suureksi yllätyksekseni Emil Aaltosen säätiöltä tuli myöntävä rahoituspäätös. Sain nuoren tutkijan apurahan vuodeksi! Koska kilpailu on kovaa ja tämä oli ensimmäinen kertani apurahojen haussa, en osannut yhtään odottaa myöntävää päätöstä. En olisi kuitenkaan onnistunut tässä ilman mainioita neuvoja, joita toiset väitöskirjatutkijat ja ohjaajani antoivat minulle. Tässä blogipostauksessa jaan eteenpäin saamani neuvot, jotka varmasti edeauttoivat myöntävän päätöksen saamista.
Ensinnäkin oman ohjaajan lausunto on väitöskirjatutkijoille pakollinen apurahaa hakiessa. Joillain säätiöillä on oma palvelunsa, johon ohjaajat palauttavat lausuntonsa apurahahakijan hakemuksen liitteeksi. Joillain säätiöillä lausunto tulee toimittaa muiden liitteiden lomassa, jolloin sen lisääminen hakemukselle jää hakijan vastuulle. Käytännössä ohjaajan lausunnon tarkoitus on antaa varmuutta siitä, että väitöskirjatutkija on aikaansaava ja osaava henkilö, kun takana ei vielä kenties ole paljoa tehtyä tutkimustyötä, jolloin näyttöä omista taidoista olisi enemmän. Eli positiivinen ohjaajan lausunto on tärkeä!
Toiseksi apurahaa hakiessa pyydetään tutkimussuunnitelmaa, joka sisältää myös väitöstyön toteutusaikataulun. Tähän sain sellaisen neuvon, että heti tutkimussuunnitelman alkuun tulisi laittaa perustelut tutkimuksen merkityksellisyydestä: miksi juuri tämä aihe on tärkeä? Itse käytin tukena yhtä lähdettä, jossa perusteltiin tavallaan puolestani tutkimusaiheeni tärkeyttä ja ajankohtaisuutta. Kaiken kaikkiaan kirjasin alkuun tiiviin kuvauksen siitä, miten väitöstutkimukseni täyttää tutkimuskentällä olevan aukon ja miten se kehittäisi pelikoulutusta.
Toteuttamissuunnitelman ja aikataulun tein vuosikohtaisesti syksy, kevät, kesä tarkkuudella ja tein numeroidut kohdat, mitä konkreettisesti tekisin näinä ajanjaksoina. Olen kuullut kommenttia, että liian yksityiskohtainen ja tarkka aikataulu ei ole uskottava, sillä esimerkiksi yksityiskohdat voivat tutkimustyön aikana muuttua. Eräs väitöskirjatutkija antoi myös sellaisen vinkin, että aikataulutus kannattaa tehdä taulukkoon ja käyttää värejä selkeyttämään sitä (mutta myös sen takia, että erottuu hakijajoukosta paremmin). Tein aikataulun lisäksi pienemmän taulukon artikkeliväitöskirjaani tulevista julkaisuista ja niiden suunnitelluista julkaisuajankohdista. Perään tein vielä listan potentiaalisista julkaisupaikoista (erilaiset journaalit ym.). Tämä antaa kuvaa siitä, että on oikeasti mietitty konkreettisia asioita.
Hakuvaiheessa tutkimussuunnitelman ja ohjaajan lausunnon lisäksi usein vaaditaan myös TENK:n mukainen ansioluettelo sekä julkaisuluettelo. Julkaisut ja esimerkiksi opetusansiot voivat myötävaikuttaa apurahan saannissa. Luulen, että omalla kohdallani kolmen/neljän vuoden opetusnäyttö ja muu työkokemus omalta alalta, sekä pari julkaisua, vaikuttivat positiivisesti apurahan saamiseen hyvin laaditun tutkimussuunnitelman ja positiivisen ohjaajan lausunnon lisäksi.
Mutta vaikka apurahahakemus olisi kaikin puolin hyvä tai täydellisyyttä hipova, voi myönteinen päätös jäädä uupumaan muista syistä. Päätökseen voi esimerkiksi vaikuttaa se, onko hakemuksen lukija omalta alalta vai aivan toiselta, ja joskus säätiöt voivat haussaan painottaa tietynlaista tutkimusta, mikä voi vaihdella vuodesta toiseen. Rahoituksen saaminen ei ole siis mikään yksinkertainen juttu, mutta todennäköisyyksiä voi aina yrittää maksimoida hyviä neuvoja noudattamalla.
